Nederland, oftewel de Lage Landen. We hebben deze naam niet voor niets verkregen. Maar liefst 50% van onze landmassa ligt onder de zeespiegel en dat brengt een grotere kans op calamiteiten met zich mee. Bereid jij je graag goed voor op calamiteiten? Verstandig! Als bedrijf kan je namelijk door verschillende watercalamiteiten worden getroffen.

Waterschade door hevige regenval

Een hevige regenbui; het is voor veel Nederlanders een grote ergernis. Helaas leven we niet in een Mediterraans klimaat, waardoor we regelmatig met een regenachtige dag te maken hebben.

Zo viel er in 2017 maar liefst 874 mm regen in ons land, wat neerkomt op een gemiddelde van 2,4 mm per dag. Een vervelend gevolg van de hevige regenbuien zijn overstroomde rioleringen en lekkages. Straten staan blank waardoor de begaande vloeren van huizen en bedrijven tevens vol kunnen lopen. Wanneer dit jouw bedrijf overkomt, kan dat voor flinke schade zorgen. Houd daarom altijd rekening met eventuele kans op waterschade door hevige regenval.

Doorbraak van waterkeringen

De watersnoodramp van 1953 is een belangrijke en rampzalige gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Door deze enorme ramp werd het grootste gedeelte van Zeeland en een enorm deel van Zuid-Holland en Noord-Brabant volledig overspoeld met zee- en rivierwater. We beseften dat we ons beter dienden voor te bereiden, zodat rampen van deze omvang in de toekomst niet meer zouden plaatsvinden. Zo ontstonden de beroemde Deltawerken. Hoewel de Deltawerken bedoeld zijn om stormvloeden tegen te houden in zware tijden, betekent dit niet dat alle risico’s hiermee zijn weggenomen.

Grootste kans op watercalamiteiten in de kustprovincies

In de bovenstaande afbeelding is duidelijk te zien dat een groot gedeelte van ons land zich onder de zeespiegel bevindt. Daarnaast verzakt de grond in Nederland op sommige plaatsen geleidelijk, waardoor in de toekomst een nog groter gedeelte van ons land onder de zeespiegel zal liggen. Wordt de waterstand van de rivieren en sloten door een hevige regenval hoger, dan kunnen er overstromingen ontstaan die ervoor zorgen dat het omliggende gebied overstroomt.

Wat te doen? Bekijk of jouw bedrijf zich op dit moment in een gebied onder de NAP bevindt. Is dit het geval, dan is het verstandig je calamiteitenplan hierop in te richten.

 

Waterlekkage bij jouw bedrijf

Hevige regenbuien laten niet enkel de straten vollopen met water. Ze kunnen ook voor lekkende daken en daarmee waterschade zorgen. Een lekkend dak hoeft echter niet altijd te ontstaan door regen.

Deel jij je kantoorpand met andere ondernemingen en hebben zij ergens een lekkage door een gesprongen leiding of een openstaande kraan? Het water kan uiteindelijk ook via het plafond jouw kantoorpand binnensijpelen. Het delen van een pand brengt dus risico’s met zich mee; ben je daarvan bewust en bereid je erop voor. Je hebt niet alleen rekening te houden met je eigen risico’s, maar ook met die van de andere bedrijven om je heen.

Heb je een eigen kantoorpand? Zorg er dan voor dat bijvoorbeeld het dak en muren waterdicht zijn. Laat tijdig apparaten controleren met een wateraansluiting. Daarnaast is het verstandig om een uitgebreide gebouwenverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je jezelf onder andere tegen waterschade.

In 2015 werden er 611.000 waterschades gemeld met een totaal schadebedrag van €466.000.000. Dit zijn schades die zijn aangemeld door zowel particulieren als bedrijven. Het is zonde om de risico’s van verschillende soorten watercalamiteiten niet mee te nemen in het bedrijfscontinuïteitsplan. Je wilt per slot van rekening niet voor onverwachte kosten komen te staan en al helemaal niet een paar dagen uit de running liggen. Want dan lopen de kosten nog hoger op door omzetdelving; en dat is echt het allerlaatste waar je op zit te wachten nietwaar?

 

Meer informatie over watercalamiteiten

Ben je nieuwsgierig welke calamiteiten jij als bedrijf nog meer dient te voorkomen of wil je meer weten over het onderwerp watercalamiteiten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Joël Stolk. Hij vertelt je er graag meer over. ✉joel@pti.nl| ✆ +31 6 30 12 63 98